Adevăr sau mit: Este carnea prăjită pe grătar nocivă pentru sănătatea mea?

Total
0
Shares

Cine nu iubește gustul unui steak de vită pe grătar, a micilor perpeliți sub focul cărbunilor aprinși sau a delicioaselor pulpe și aripioare de pui picante, care abia așteaptă să fie mutate de pe gratar, direct în farfuria pofticioșilor de la masa ta? Dar oare, cât de sănătos este gătitul pe grill-ul cu cărbuni? Fac cancer dacă mănânc prea multe grătare?

Destul de multi nutriționiști avansează teoria că preparatele la grătar sub foc aprins au un potențial nociv pentru sănatatea noastră pe termen lung. Tocmai de aceea, ne-am propus să tratăm acest subiect, să înțelegem cu adevărat fenomenul, dar și sa demontăm mituri cu privire la cât de periculos este un grătar.

Adevăr sau mit: Este carnea prăjită pe grătar nocivă pentru sănătatea mea?

Așadar, este grătarul o modalitate sănatoasă de gătit?În general, orice exces dăunează sănătății, indiferent de stilul de gătit. Ceea ce putem spune cu siguranța este că, un aliment preparat pe un grătar cărbuni este cu mult mai sănătos decât gătitul în ulei încins la tigaie, spre exemplu. Indiferent de metoda de gătit, trebuie să avem grijă la grăsimea care se scurge din alimente și canitatatea care ajunge în farfuriile noastre. Din acest punct de vedere, grătarul poate produce o masă mai scăzută de grăsimi și astfel, este mai sănătos.

Totuși este foarte important când gătiți pe grătar, să evitați înnegrirea sau carbonizarea cărnii. Aces lucru se poate face foarte simplu, pregătind carnea înainte de a o pune pe grill, eliminând excesul de grăsime vizibilă și urmărind cu atenție să nu se ardă carnea. Întradevăr, consumul constant de carne carbonizată, poate crește riscul de cancer.

Așadar, siguranța alimentară și grija pentru ceea ce gătim și mai ales, cum gătim, trebuie să devină o obișnuință. Când gătiți pe grătar, apreciați dacă bucata de carne este făcută corespunzator folosind un termometru alimentar. De exemplu, carnea de pui trebuie gătită la 73,9°C.

Un alt lucru la care trebuie să fiți atenți, este modul de manipulare a cărnii crude. Luați întotdeauna carnea gătită de pe grătar și puneti-o pe o farfurie curată, nouă, și nu pe cea în care ați condimentat sau marinat carnea crudă. În acest mod, veți reduce la maximum riscul de îmbolnăvire cu salmonella, în special atunci când gătiți carne de pui.

Legume și pește la grătar? Sănătate curată

Din fericire, grătarul nu este doar pentru mici, burgeri și ceafă de porc. Multe legume, cum ar fi dovleceii de vară sau vinetele, sunt fantastice pe grătar, la fel ca și fructele precum ananasul. Totuși, așa cum menționam mai devreme, încercați să eliminați părțile carbonizate de pe legumele gătite și astfel, veți avea parte de un deliciu gustos și aproape la fel de sănătos precum gătitul în aburi.

O idee bună dacă vreți să mâncați preparate sănătoase la grătar, ar fi să încercați, de asemenea, să gătiți pe grill brânză tofu, pește cu piele groasă (somon, ton, dorada) creveți pe frigărui sau alte tipuri de fructe de mare. În plus, nu uitați să păstrați la rece și să acoperiți salatele de crudități pregătite pentru a fi servite lângă carne! Acest lucru este recomandat tot din motive de siguranță alimentară, dar și pentru conservarea unei arome mai bune și a texturii crocante a legumelor proaspete.

În concluzie, pentru un gătit sănătos la grătar, eliminați excesul de grăsime din fibra cărnii și aveți grijă sa nu carbonizați preparatele pe grill. Totuși, daca nu sunteți adeptul gătitului pe cărbuni, www.gratar.ro este magazinul on-line unde se pot găsi alternative mai potrivite pentru un grătar sănătos. Astfel, noi îți livrăm acasă, o serie întreagă de grătare de grădină pe gaz sau grătare electrice premium, ideale pentru un grătar rapid cât ai zice pește… pui, vită sau orice altceva îți poftește inima!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si