Grătarul este printre puținele bucurii simple și autentice ale vieții. De când eram micuți am crescut cu toții uitându-ne la mama sau tata cum pregăteau cu zâmbetul pe buze, acele grătare care ne lăsau pe toți cu gura căscată de poftă. Acum, ca și în copilărie, rămânem la fel de hipnotizați la vederea acelor bucăți perfecte de carne, copănele aurii de pui sau mititei care sfârâie zemoși pe grătarul încins.
Între timp, vremurile s-au shimbat și au început să apară alternative la grătarul tradițional pe cărbuni. Și pentru că de cele mai multe ori, grătarul este un eveniment de familie, pentru siguranța tuturor am decis ca în acest articol să vorbim puțin despre cel mai simplu, dar și important aspect: aprinderea și stingerea în siguranță a grătarului pe gaz.
Așadar, începem cu poziționarea grătarului pe gaz care trebuie plasat întotdeauna în aer liber, într-o zonă bine ventilată. Nu îl utilizați niciodată în interior sau într-un garaj. Faceți o inspecție rapidă a furtunului și a celorlalte componente înainte de a aprinde, asigurându-vă că nu există daune evidente sau scurgeri. Dacă aveți un grătar cu propan, asigurați-vă că rezervorul este în stare bună și nu este stricat, lovit sau ruginit.
Dacă totul este in regulă, ridicați capacul, apoi deschideți încet supapa rezervorului până la capăt. Dacă grătarul dumneavoastră are un buton de aprindere, apăsați și mențineți apăsat pe acesta în timp ce rotiți încet butonul de comandă al arzătorului în dreptul primei poziții de pornire.
Opriți din nou butonul dacă tubul arzătorului nu se aprinde după câteva secunde. Lăsați gazul propan nears să se disperseze, apoi încercați din nou. Repetați procesul pentru toate arzătoarele până când acestea sunt aprinse complet. Folosește o brichetă pentru aragaz dacă grătarul tău nu are aprindere încorporată sau dacă aceasta nu funcționează corect.
După ce ați terminat de gătit, închideți grătarul pe gaz rotind toate butoanele de control ale arzătorului în poziția „oprit”, apoi închideți complet robinetul rezervorului. Când grătarul se răcește, acoperiți cu capacul și protejați unitatea de intemperii cu o husă specială pentru grătar.
Pe lângă aceste reguli, mai trebuie să știi că butoanele arzătorului controlează puterea de căldură a flăcării. Acestea reglează cantitatea de gaz care curge prin tuburile arzătorului, modificând dimensiunea și intensitatea flăcărilor care gătesc mâncarea. Un termometru montat în capacul multor grătare oferă o idee aproximativă despre temperatura interioară, dar numai când vorbim despre gătit cu capac închis.
Un control mai fin are loc prin alegerea unei încălziri mai mult sau mai puțin directe sau indirecte. Căldura directă înseamnă că mâncarea se află direct deasupra flăcărilor. În schimb, carnea ținută la căldură indirectă, pe o parte a arzătorului, duce la o gătire mai lentă, mai blândă, în stil slow-cooking
Înainte să încheiem, trebuie să mai știi că temperaturile de gătit la grătarul pe gaz pot ajunge sau chiar depăși adesea 260°C, ceea ce face ca aceasta să fie o metodă rapidă de gătit. Tocmai de aceea, va trebui să fii mult mai atent la acest aspect. Dacă un grătar pe cărbuni te mai iartă, în cazul grătarului pe gaz vei risca să-ți carbonizezi mâncarea chiar și după un singur minut de neatenție!