Nimic nu bate mirosul unui foc de lemne atunci când este folosit pentru grătar sau acea aromă plăcută de fum ce umple aerul serilor de vară, alături de familie și prieteni. Indiferent dacă faci un grătar pe lemne în grădină, pe terasă sau la iarbă verde, vei aprecia parfumul care vine de la arderea lemnului.
Pe lângă îmbunătățirea gustului și savoarei din carne sau legumele pe grill, grătarul cu lemne produce o aromă parfumată care pur și simplu nu se găsește în cărbune. Acesta este doar unul dintre beneficiile grătarului pe lemne, mai ales în comparație cu cel pe cărbuni.
Un alt motiv pentru a face grătar cu lemne este că produce aldura din abundență. Lemnul uscat arde mai fierbinte decât cărbunele. În plus, într-o seară răcoroasă, grătarul cu lemne vă poate ajuta să vă mențineți cald, pe tine, famiia și oaspeții tăi frumos așezați în jurul focului.
Principalul lucru de reținut este că trebuie să utilizați lemn de înaltă calitate. Dacă lemnul este umed sau are un conținut ridicat de umiditate, va produce puțină căldură, presupunând că îl puteți aprinde în primul rând. Lemnul de înaltă calitate care a fost uscat la cuptor vă oferă o căldură mai bună, deoarece lemnul uscat va arde mai fierbinte datorită conținutului scăzut de umiditate, făcându-l o alegere excelentă pentru un grătar într-o seară răcoroasă.
Pe lângă utilizarea lemnului uscat, de înaltă calitate, puteți aprinde focul pe lemne mult mai repede și mai intens, urmând aceste sfaturi:
– clădiți lemnele în cutia grătarului astfel încât aerul să pătrundă ușor prin centru;
– când faceți grătar pe lemne, dacă modelul tău dispune de așa ceva, deschide orificiile de
ventilație pentru a crește și mai mult fluxul de aer;
– țineți închis capacul grătarului tâu cât mai mult posibil;
– depozitați-vă lemnul într-o zonă în care este uscat, acoperit și să nu stea direct pe
pământul umed.
Spre deosebire de cărbune, lemnul este o sursă de combustibil extrem de versatilă, ceea ce înseamnă că îl puteți folosi pentru mai multe activități decât doar pentru un simplu grătar. De exemplu, puteți folosi lemn pentru a afuma carnea. Afumarea este o metodă alternativă de gătit care implică gătirea lentă a cărnii la o temperatură scăzută cu adăugare de fum.
Căldura și fumul de la arderea lemnului vor găti carnea și, în același timp, îi vor spori aroma.
Împreună cu afumarea cărnii, puteți folosi lemne pentru a aprinde focul într-un focar de tip pit fire la care să te și încălzești alături de invitații tăi. Cărbunele este conceput exclusiv pentru grătar, deci nu este o sursă viabilă de combustibil pentru aceste activități în aer liber.
Totuși, lemnul merge de minune în combinație cu cărbunii de înaltă calitate, tocmai pentru a obține un echilibru delicat care oferă beneficiile ambelor variante. Este important sa achizitionati lemn de cea mai bună calitate pentru afumat. Exista o ofertă variată de lemne pentru afumare de înaltă calitate pe piață, inclusiv stejar, hickory, cireș, măr, nuci pecan și whisky pe care le puteți folosi în funcție de tipul cărnii preparate pe grătar!