Majoritatea dintre noi alege ca optiuni, atunci cand vine vorba de un gratar, carne de porc, pui sau peste. Cu toate astea, exista si alte preparate care pot fi gatite la gratar si sa te uimeasca cu gustul desavarsit. Unul dintre aceste alimente este caracatita.
Desigur, ca sa gatesti o caracatita la gratar pe cinste, va fi nevoie sa urmezi cativa pasi si sa-ti procuri ingredientele necesare. In articolul ce urmeaza, iti prezentam simplu si pe scurt etapele prepararii unei caracatite la gratar si iti facem si lista de ingrediente necesare, ca tu sa te poti apuca de gatit.
Ingredientele de care ai nevoie
Cantitatea de ingrediente o sa varieze in functie de portiile pe care doresti sa le obtii. Totusi, noi iti vom prezenta cele de care ai nevoie pentru 4 portii de caracatita la gratar delicioasa. Iata despre ce este vorba.
o caracatita de 1,2 -1,3 kg
1 pahar de vin alb
50 de ml de ulei de masline
2 linguri de ulei balsamic
3-4 foi de dafin
oregano
sare si piper
o lamaie
Sa trecem acum mai departe la modul de preparare al caracatitei.
Modul de preparare
1. Curata caracatita cu grija
Daca iei o caracatita proaspata, va trebui sa parcurgi si etapa curatirii (cele congelate sunt, in general, curatate). Mai exact, va trebui sa indepartezi ochii caracatitei (cu un cutit foarte bine ascutit) si sacul cu cerneala (aflat intre tentacule, avand forma unui ochi), iar apoi sa cureti corpul.
Dupa ce tai cele opt tentacule, iti ramane corpul. Intoarce-l cu susul in jos (literalmente) si indeparteaza cu atentie toate organele interne. Spala din nou, cu grija, atat tentaculele cat si corpul, sub un jet de apa rece.
2. Pune caracatita la fiert
Pune caracatita intr-o oala mare, la foc mic, fara sa adaugi apa (deoarece va elibera destula apa de la sine). Dupa cateva minute, vei observa cum isi schimba culoarea, prinzand o nuanta de rosu. Daca in acest punct consideri ca nu are destula apa, poti adauga o cantitate mica, impreuna cu un pahar de vin si cateva foi de dafin.
In functie de dimensiunea caracatitei, las-o sa fiarba la foc mic timp de 45 pana la 60 de minute, pana cand poti intepa usor cu o furculita. Ai grija, daca o lasi prea mult timp, va deveni “cauciucata”! Stinge focul si asteapta sa se raceasca usor, suficient cat sa poti tine bucatile de caracatita in mana.
3. Marineaza caracatita
Intr-un bol, adauga jumatate din cantitatea de ulei de masline si oregano, impreuna cu otetul balsamic. Condimenteaza cu putina sare si piper. Introdu bucatile de caracatita in sosul obtinut si lasa-le asa pana cand le vei aseza pe gratarul incins corespunzator.
4. Aseaz-o pe gratar
Gateste bucatile de caracatita pe gratar pentru doar 3-5 minute, pana capata usor culoare. Serveste preparatul cald, stropita cu ulei de masline si sucul de lamaie, iar deasupra presara putin oregano. Poti adauga la aceast preparat o portie de cartofi prajiti in ulei de masline, ca garnitura.
Daca te-ai plictisit de aceeasi carne pe gratar si vrei sa incerci ceva inedit, afla ca exista si fructe de mare care vor prinde un gust exceptional daca le pui pe gratar. Caracatita la gratar este un preparat destul de simplu, care nu necesita multe ingrediente dar are nevoie de o pregatire atenta – asa cum ti-am explicat mai sus. Odata ce preparatul e gata, il poti servi cu o garnitura de cartofi, prajiti sau fierti si alaturi de un sos fresh. Pofta buna!