Cărbuni vs Brichete: Care este cel mai potrivit consumabil pentru grătar?

Total
0
Shares

Foarte puțini pot refuza atmosfera unei ieșiri la grătar organizat alături de prieteni și familie, într-un weekend în curtea casei sau undeva în aer liber, la iarbă verde! Desigur, pentru a te bucura cu adevărat de carne suculentă și legumele gătite perfect pe grill, e nevoie să respecți anumite condiții. Pe lângă calitatea grătarului în sine sau a preparatelor alese pentru prăjit, contează surprinzător de mult și ce fel de cărbuni folosim pentru grătar.

În acest sens, echipa Gratar.RO și-a propus se te învățe cum se aleg cei mai buni cărbuni pentru un grătar perfect.

Desigur, neștiutorii ar putea afirma: “Cărbunele este cărbune și atât!”. Însă, este interesant că aceiași oameni, aleg cu grijă sursa/producătorul de carne, pentru că o consideră importantă! Deci, cunosc diferențele dintre o carne luată dintr-un magazin de larg consum și una luată dintr-un magazin specializat sau carmangeria preferată… Ei bine, același lucru se aplică și în privința cărbunelui pentru grătar!

Cum se aleg cei mai buni cărbuni pentru un grătar perfect?

Cei mai buni cărbuni pentru grătar se împart în 2 categorii principale: brichete și cărbuni din lemn.

Brichetele este format din reziduuri de cărbune din lemn (praf) amestecat cu diferiți compuși pentru a-l lega și a-i da o formă o formă rotunjită, nu ca cea imperfectă a cărbunelui din lemn. Acest consumabil pentru gră nu are un miros natural, ci un iz petrolier, chimic. Deși avantajul unui brichete grătar este că arde la o temperatură constantă datorită formei, acesta nu poate ridica foarte mult temperatura combustiei, fiindcă nu are consistența lemnului sau a cărbunilor din esență lemnoasă.

big-green-egg-si-bricheti

Cărbunele din lemn natural este format din lemn de esența tare (fag, stejar, nuc etc), are diferite dimensiuni, dar în general, el trebuie să conțină bucăți cât un pumn de mari. Dimensiunea și densitatea cărbunilor din lemn natural va oferi consistență, nu se vor consuma la fel de repede și oferă o aromă naturală cărnii sau preparatelor puse pe grătar. Acest cărbune va genera o temperatură mai mare și se va păstra mai mult timp decât brichetele.

În funcție de tipurile de lemn din care se produce cărbunele, acesta este de mai multe feluri. Poti alege cărbune din lemn de esență tare (stejar) cu o durată de ardere îndelungată, ca să poți găti la temperaturi joase prin metoda slow cooking (până la 10 ore continuu). Mai poți alege și cărbune din lemn cu o ardere rapidă, care îți va oferi posibilitatea de utilizare a grătarului pentru a găti la temperaturi înalte, steak-uri delicioase.

Așadar, tipul de cărbune folosit este foarte important, am putea spune chiar vital pentru un grătar, pentru că fumul generat de acesta, influențează decisiv gustul mâncării, aspectul acesteia, precum și procesul de ardere. Evident, pe lângă tipul cărbunilor, este foarte important să ai și un grătar confecționat din materiale de calitate superioară. 

cărbuni-de-gratar

Pe site-ul www.gratar.ro poți găsi rețete si orice informații ce țin de domeniul grătarelor pe cărbuni premium sau grătare economice, grătare pe gaz, grill-uri electrice pentru interior, consumabile pentru grătar, cărbuni, aprinzătoare, diverse accesorii și ustensile de grătar, astfel încât sa poți alege informat atunci când vrei să-ți creezi o zona de gratar in propria curte!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si