Atunci cand facem un gatar, ne gandim, in primul rand, la prilejul de a socializa si a petrece timp cu familia sau prietenii, in aer liber. In ceea ce priveste preparatele pe care le alegem, legumele sunt printre cele mai populare, alaturi de carne.
Cu toate astea, si atunci cand savurezi o bucata de pui sau porc, ideal ar fi sa ai o garnitura langa. Asadar, putem spune ca legumele sunt o necesitate la orice masa.
Totusi, care sunt cele mai potrivite si isi pastreaza cel mai bine savoarea? In articolul urmator, iti vorbim despre tipurile de legume care merg cel mai bine la gratar, dar si drept garnitura, alaturi de o bucata suculenta de carne.
Cum pregatim gratarul pentru legume?
Acesta e primul pas si unul dintre cei mai importanti atunci cand faci un gratar, fie ca vorbim de carne sau legume. Un gratar pregatit in mod corect va garanta ca preparatele sa gatesc asa cum trebuie si nu le lipesc. Asadar, cum pregatesti gratarul atunci cand vrei sa gatesti legume?
In primul rand, trebuie sa-l cureti foarte bine, cu o perie de sarma, astfel incat sa indepartezi orice resturi de mancare de la preparatele pe care le-ai gatit inainte. In anumite cazuri, este indicat sa ungi gratarul cu o bucata de slanina sau ulei, ca alimentele sa nu se lipeasca.
Totusi, in cazul legumelor acest lucru s-ar putea sa nu fie necesar, mai ales daca ai un gratar de calitate.
Ce legume merg la gratar?
Exista o varietate de legume care pot fi gatite la gratar si care vor deveni senzatia mesei! Cu toate astea, exista o lista a “celor mai potrivite”. Iata despre care e vorba:
- Sparanghelul. Numit si “hrana regilor”, sparanghelul este una dintre legumele care ajuta cel mai mult la detoxifierea organismului, iar, gatit la gratar, acesta isi va pastra proprietatile cel mai bine.
Ca sa-l pregatesti, rupe capetele mari, lasa-l la marinat aproximativ o ora, iar apoi pune-l pe gratar. Tine cont, totusi, ca sparanghelul se gateste foarte rapid, iar daca il lasi prea mult, risti sa se usuce.
- Porumbul. Porumbul la gratar este o adevarata delicatesa. Acesta nu necesita o pregatire prealabila, ci doar trebuie uns cu putin unt sau ulei si pus pe gratar. Dupa ce s-a gatit uniform si a inceput sa se rumeneasca, il poti lua. Lasa-l 3-4 minute sa se răcească înainte sa-l savurezi.
- Dovlecelul. Dovlecelul se numara printre cele mai populare preparate pe gratar. Nu e de mirare de ce, acesta poate fi servit cu o varietate de tipuri de carne si se gateste foarte rapid. Ca sa aiba mai multa savoare, condimenteaza-l cu sare si pipier sau lasa-l la marinat intr-o combinatie de ulei si ierburi aromate, inainte de a-l aseza pe gratar.
- Vinetele. La fel de gustoase precum dovlecelul, vinetele fac si ele parte din topul listei cu cele mai bune legume pentru gratar. Sunt consistente, iar textura cremoasa de la interior combinata cu gustul usor afumat dat de gratar este aproape irezistibila.
- Ardeiul gras. Daca vrei sa ai un curcubeu de arome si culori in farfurie, ardeiul gras este cea mai buna alegere. Alege ardei de diferite culori – rosu, galben, verde – si ai grija sa fie carnosi. Astfel, chiar si in urma gatirii, acestia vor ramane suculenti la interior.
- Rosiile. O metoda eficienta prin care poti gati rosii la gratar este sa le asezi pe bete pentru frigarui. Astfel, te asiguri ca nu vor cadea printre grilele gratarului. Cel mai potrivit tip de rosii pentru a fi gatite astfel sunt rosiile cherry. Coaja va capata o usoara aroma de fum, iar pulpa rosie va ramane suculenta, fiind un ingredient versatil pentru multe preparate.
Ce legume pot fi folosite drept garnitura la gratar?
Combinatiile de legume pe care le poti folosi drept garnitura pentru carnea la gratar sunt nenumarate, insa acestea o sa difere de la persoana la persoana, in functie de preferinte.
Carnea de porc, de exemplu, o poti servi cu o garnitura clasica, precum cartofii copti sau, daca vrei sa adaugi un aliment mai rafinat, poti alege sparanghelul la gratar. Pentru preparatele din pui, cele mai potrivite s-au dovedit a fi ciupercile si vinetele, iar rosiile pe gratar acompaniaza perfect, in farfurie, atat pestele cat si friptura de porc sau de pui.
Poti combina ardeiul gras cu ciupercile si ardeiul iute, ca sa obtii o garnitura potrivita pentru orice tip de carne.
Atunci cand gatesti legume la gratar, ai la dispozitie o gama larga din care poti alege. De la sparanghelul rafinat pana la clasicele ciuperci sau vinete la gratar, aceste alimente pot fi consumate atat singure, cat si cu o bucata de carne suculenta. Pentru combinatii reusite, ai grija sa alegi legumele in functie de carnea pe care urmeaza sa o gatesti, iar pentru un gust delicios, prepara legumele cu grija inainte sa le asezi pe gratar.