Cum să gătești un steak perfect pe grătarul cu lemne?

Total
0
Shares

Istoria grătarului pornește de la flăcările focului deschis pe lemne. Exploratorii spanioli din Caraibe au descoperit triburile lourilor că folosea un grătar în stil timpuriu, constând din ramuri verzi încrucișate pentru a-și găti carnea pe foc. Cuvântul nativ pentru această tehnică „barbacoa” a fost adoptat de spanioli și de-a lungul timpului, (și după multe pronunțări greșite și greșeli de ortografie) a evoluat în grătarul nostru modern de tip “barbeque”.

De fapt, omenirea a gătit pe foc deschis încă din epoca de piatră, când primii vânători-culegători au descoperit tehnici de gătit și afumat, dintre care prima presupunea pur și simplu suspendarea unui animal pe foc deschis sau îngroparea lui în cărbuni.

Desigur, am parcurs un drum lung de atunci, iar inovația și ușurința grătarului nostru modern înseamnă că cei mai mulți dintre noi au posibilitatea de a găti foarte omod acasă sau în aer liber, porțile preferate de mâncare. Înțelegerea modului în care funcționează focul și cum ard diferitele lemne este extrem de importantă. Există o mulțime de informații despre cum să-ți creezi propriul foc pe lemne, iar dacă nu ai făcut-o niciodată înainte, atunci te vom invăța noi câteva tehnici utile.

Lemnul potrivit

Rețineți că lemnul pe care îl utilizați va influența aroma steak-ului tău. Lemnul de esență tare este cea mai bună opțiune pentru a crea cărbuni roșii, încinși, care ard mai mult timp, oferind în același timp o aromă delicioasă cărnii de vită. Totuși, asigură-te că lemnul este uscat, deoarece lemnul care reține orice umiditate va afuma și cărbunii nu vor arde suficient de fierbinți.

Dimensiunea focului

Când gătiți pe grătar cu lemne la flacără deschisă, focul trebuie să fie suficient de mare pentru a obține un strat suficient de cărbuni încinși direct sub grătar. Totuși ar trebui să lași loc liber sub grătar – un spațiu în care să poată fi adăugați cărbuni suplimentari dacă și când este necesar.

Temperatura

Una dintre cele mai mari provocări atunci când gătiți pe grătarul cu lemne la foc deschis este menținerea temperaturii potrivite și uniforme. Spre deosebire de gătirea cu cărbuni, unele părți ale grătarului pe lemne pot fi mai fierbinți decât altele, așa că, dacă este necesar, mutați friptura în zonele mai fierbinți pentru a asigura o gătire uniformă. Dacă apar aprinderi (cauzate de grăsimea care se scurge pe jarul încins încinși), mutați friptura într-o altă parte a grătarului până când flăcările se sting, deoarece pot carboniza suprafața fripturii.

Cum să gătești un steak perfect pe grătarul cu lemne?

Alege-ți o bucată groasă de carne de vită cu o cantitate generoasă de grăsime, cum ar fi un rib-eye marmorat cu sau fără os – depinde de preferințe. O friptură bine marmorată va oferi, de asemenea, o anumită asigurare împotriva supragătirii.

Lăsați friptura să ajungă mai întâi la temperatura camerei. Acest lucru are ca rezultat un timp de gătire mai mic și o friptură mai suculentă odată gătită. Condimentele pe care le alegeți (sare, piper și orice al amestec pentru steak) ar trebui să fie plasate într-un recipient mic sau într-o pungă cu fermoar pentru a fi ușor de utilizat în aer liber.

Frecați puțin ulei direct pe steak, urmat de condimentele dorite înainte de a o pune direct pe grătar. Urmăriți îndeaproape starea fripturii și întoarceți-o când este necesar. Asigurați-vă că nu ardeți steak-ul, pentru că focul de lemne încins poate carboniza destul de rapid carnea atât de prețioasă.

Unii preferă pur și simplu să-și taie carnea pentru a-i verifica progresul, dar pentru a elimina orice tăieturi inestetice sau risul de a pierde sucurile delicioase din fibra cărnii, folosiți întotdeauna un termometru pentru carne. În funcție de preferințele tale, nivelurile de gătire arată în felul următor: steak rare – 48ºC; steak medium rare – 52ºC; steak medium – 58ºC; medium well – 62ºC; steak well done – 68ºC.

Când bucata ta de carne ajunge la una dintre aceste valori, ea va trebui luată de pe grătar și se va lăsa să se odihnească. Trebuie să înțelegi că procesul termic va continua câteva minute, temperatura din interior crescând în medie cu încă 2 grade, proces care va finaliza perfect gătirea steak-ului la nivelul dorit.

În conluzie, spre deosebire de alte tehnici de gătit, grătarul pe lemne generează mirosuri și arome inedite, oferind o experiență de „înapoi la natură”. Pe lângă gustul intens și gătirea efectivă, rezultatul final este mai satisfăcător atunci când vă construiți propriul foc pe lemne – când lucrați la menținerea acestuia în viață și încheiați cu un steak perfect suculent, gata să fie servit în compania familiei sau prietenilor dragi!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si