Cum se aprind carbunii de gratar?

Total
0
Shares
carbuni-pentru-gratar

Cand vrei sa faci un gratar pe cinste, trebuie sa stii, de la bun inceput care este procesul de pregatire a carbunilor, cand e momentul sa pui alimentele pe gratar, dar si cat carbune sa folosesti in functie de ce gatesti.

In acest mod, nu doar ca nu vei risca sa ti se usuce carnea sau ca anumite alimente sa se arda, ci te vei asigura si ca fiecare preparat o sa ramana suculent si îi va impresiona chiar si pe cei mai pretentiosi la mancare! 

Cu toate ca poate nu te-ai gandit ca exista un anumit mod in care poti pregati carbunii, afla ca acestia joaca un rol important atunci cand vrei sa faci un gratar reusit. Mai jos, iti explicam cum sa alegi carbunii potriviti pentru gratarul tau, de ce cantitate de carbuni ai nevoie, dar si cum sa aprinzi carbunii folosind metode sigure si care functioneaza!

Cum alegi carbunele potrivit?

Primul pas in gatirea unor preparate delicioase pe gratar, este alegerea carbunelui potrivit. In acest sens, exista doua optiuni populare – carbunii pe baza lemnoasa si brichetii de gratar. In timp ce carbunii ofera o ardere mai curata si mai rapida, brichetii ard mai lent si nu se incing la fel mult si repede. Iata, mai jos, o comparatie intre cele doua tipuri.

Carbunii
Au o forma neregulata
Produc mai putina cenusa
Ard mai rapid si se incing mai tare
Perfecti pentru alimente precum legume, carne taiata subtire
Sunt naturali, deci au un pret mai ridicat
Brichetii
Sunt bucati din carbune compresat sau alte materiale, cu o forma similara
Produc mai multa cenusa
Au o ardere mai lenta
Sunt ideali pentru preaparate ca friptura de porc, puii intregi, etc.
Au un pret mai scazut

Ce cantitate de carbuni folosesti?

Cantitatea de carbuni potrivita o sa depinda de ce preparate gatesti, dar si de temperatura si timpul necesar ca acestea sa gateasca perfect! In general, totusi, la un gratar normal ar trebui sa iei o cana speciala de aprindere pe care sa o umpli trei sferturi cu carbuni.

Tine cont, daca folosesti prea putini carbuni, s-ar putea ca gratarul tau sa nu se incinga atat cat ar trebui, iar daca folosesti prea multi, acesta se va incinge prea tare si vei risca sa arzi alimentele.

Sfat: Foloseste mai putini carbuni atunci cand preparatele tale trebuie sa se gateasca mai incet si la o temperatura medie.

Daca nu ai o cana speciala pentru aprindere cu carbuni, asigura-te ca acoperi suprafata gratarului in totalitate. Daca o parte din carbunii deja folositi incepe sa se arda pe parcurs, poti adauga altii, astfel incat sa mentii temperatura de care ai nevoie.

Iata un tabel cu cantitatea de carbuni de care ai nevoie pentru diferitele moduri de gatire.

Cantitatea de carbuniTemperaturaTimpul de gatireMarimea gratarului
1/4 cana cu carbuni mica lent mic, mediu, mare
1/2 pana la 3/4 cana cu carbunimedie moderatmediu sau mare
3/4 pana la o cana cu carbuniridicata rapid mare
gratar-si-frigarui

Cum folosesti o cana de aprindere cu carbuni?

Majoritatea pasionatilor de gratare prefera sa „faca focul” cu ajutorul acestei metode, deoarece nu necesita mult efort. Cum functioneaza?

  1. Incarci partea superioara cu carbuni;
  2. Aprinzi o pastila in partea inferioara a canii;
  3. Lasi carbunii din cana sa se incinga, aproximativ 15-20 de minute, apoi ii versi peste ceilalti carbuni de pe gratar, astfel incat sa se aprinda toti;
cana-de-aprinde-cu-carbuni

Ce faci daca nu ai o cana de aprindere cu carbuni?

Este posibil sa nu ai aceasta cana speciala acasa. Totusi, exista o metoda clasica, de baza prin care poti aprinde carbunii si fara ea. Si anume, ia un ziar sau un caiet A4, rupe 2-3 file si rasuceste-le pe lung, astfel incat sa obtii ca niste inele pe care sa le infasori pe o sticla.

Plaseaza sticla cu „inelele” de hartie in mijlocul gratarului si toarna carbunii de jur imprejur, pana cand hartia e acoperita complet. Scoate sticla afara, da foc hartiei si las-o sa arda. Vei vedea cum carbunii incep sa cada in centru. In momentul in care focul se stinge, inseamna ca gratarul tau e pregatit sa „primeasca” preparatele ce urmeaza a fi gatite.

Aceasta e cea mai simpla metoda si una care te va salva atunci cand nu ai o cana de aprindere cu carbuni sau un aprinzator electric, ca sa pregatesti gratarul. Totusi, tine minte ca nu este chiar cea mai potrivita.

Cum aranjezi carbunii ca sa obtii o temperatura optima?

Acum ca stii cum sa aprinzi carbunii, ti-ar fi de mare ajutor sa afli si cum sa-i aranjezi, ca ei sa arda cat mai optim si sa-ti ofere temperatura de care ai nevoie pe tot parcursul procesuluid de gatit. Iata, deci, cateva metode simple si corecte:

  • Pe toata suprafata gratarului. Asezi carbunele astfel incat sa acoperi baza gratarului in totalitate. Aceasta metoda este perfecta pentru preparatele care se gatesc “la foc rapid”.
  • Pe doua zone ale gratarului. Asezi carbunele pe jumatate din suprafata gratarului, astfel incat sa creezi o zona fierbinte pentru gatirea rapida si o zona rece pe care sa lasi preparatele sa se gateasca mai lent sau sa se “odihneasca”. Acesta zona rece e perfecta si in cazul in care se produc flacari pe partea incinsa, deoarece le poti muta rapid.
  • In forma de semicerc. Aranjeaza carbunii intr-un cer intrerupt, la 300 de grade, pe intregul perimetru al gratarului. La unul din capete adauga brichetii pentru aprindere.
  • In doua straturi. Adica, formezi o gramada de carbuni pe care sa-i aprinzi, iar in jurul ei asezi un strat de carbuni neaprinsi. Acestia se vor aprinde pe parcurs, astfel oferind o temperatura medie de gatire.
metoda-de-aprindere-gratar
metoda-de-aprindere-carbuni

Sursa foto: Insider

Cand pui alimentele pe gratar?

Momentul potrivit pentru a aseza carnea, legumele sau orice alimente pe gratar este atunci cand carbunii prind culoarea gri spre alb. Daca incepi sa gatesti mai repede, exista riscul ca acestia sa nu emane cantitatea necesara de caldura de care preparatele tale au nevoie.

carbuni-gri
Empty Hot Charcoal with flame ,outdoor in the garden

Pe langa acest aspect, ar trebui sa mai tii cont de cateva sfaturi, daca vrei sa gatesti in siguranta si ca un profesionist. Iata cateva dintre ele.

  1. Nu lasa gratarul nesupravegheat.
  2. Evita alimentele cu multa grasime si uleiul in exces.
  3. Invata cum sa ajustezi caldura cu ajutorul ventilatiei. Cand ventilatia e inchisa, inseamna ca gratarul are mai putin aer, deci, temperaturile vor fi mai mici. In mod contrar, cand gratarul are ventilatie, fluxul de aer e mai mare iar temperaturile mai ridicate. In consecinta, alimentele se vor gati mai rapid.
  4. Pastreaza o zona “rece” pe gratarul tau, adica sub care nu se afla carbuni. In acest fel vei avea o suprafata pe care sa muti alimentele daca gratarul se aprinde.
  5. Plaseaza gratarul intr-un loc sigur, la o distanta corespunzatoare fata de casa, pomi sau orice element din curtea ta care ar putea lua foc.
  6. Asigura-te ca acei carbuni pe care i-ai folosit sa fie stinsi inainte de a-i arunca, odata ce gratarul este gata.

Cum stingi gratarul in siguranta?

Este important sa stingi carbunii dupa ce ai terminat de gatit. Astfel, excluzi orice risc de incediu si, chiar mai mult, daca stii cum sa stingi gratarul in mod corect, s-ar putea sa ramai cu o cantitate de carbuni pe care sa o poti refolosi in viitor. Urmand acesti 3 pasi, vei stinge gratarul in siguranta, dupa ce ai terminat de gatit:

  1. Pune capacul. Ca sa stingi carbunii odată ce ai terminat de gatit, pune capacul pe gratar si inchide ventilatia. Astfel, impiedici oxigenul sa patrunda si sa alimenteze carbunii.
  2. Lasa-l sa se raceasca la loc sigur. Dupa ce carbunii s-au racit complet, ceea ce poate dura pana la 48 de ore, ii poti arunca in siguranta. Infasoara cenusa in folie de aluminiu si arunc-o la gunoi.
  3. Curata gratarul. Dupa ce ai golit gratarul de carbunii si cenusa ramasa, il poti curata. Astfel, il lasi pregatit pentru urmatoarea masa in familie, in aer liber.
carbuni-stinsi

Sfat: Chiar daca s-ar putea sa fii tentat sa arunci apa peste carbuni ca sa-i stingi, ar fi mai bine sa eviti aceasta metoda deoarece acestia pot dispersa cenusa si abur incins.

Invatand sa alegi carbunii potriviti si sa-i aprinzi in mod corect, gratarul tau are mari sanse sa fie un adevarat succes, din start! Cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l retii este sa asezi carbunii in mod corespunzator, astfel incat sa-ti pregatesti o suprafata de gatit otpima pentru preparatele pe care urmeaza sa le asezi. De altfel, in functie de ce alimente pui pe gratar, poti alege carbuni naturali sau bricheti, ambele variante fiind optiuni ce te vor ajuta sa obtii gustul si savoarea la care visezi!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si