Chiar daca la prima vedere pare simplu, sa gatesti un peste la gratar care sa-ti iasa fraged, gustos si sa ramana intreg, nu e chiar cea mai usoara sarcina. Exista un intreg proces de pregatire inainte, dar si pasi pe care ar trebui sa-i urmezi ca preparatul tau la gratar sa-i impresioneze chiar si pe cei mai pretentiosi dintre degustatori.
In articolul ce urmează o sa-ti prezentam 5 pasi de urmat atunci cand vrei sa gatesti peste pe gratar ca un profesionist, care te vor salva de la incercari esuate si timp pierdut. Asadar, citeste mai departe pentru inspiratia culinara de care ai nevoie!
Alege pestele potrivit pentru metoda de gatit
Nu orice peste se va gati bine pe gratar. Asadar, este important sa fii informat inainte de a merge sa-l cumperi. Anumiti pesti, cum ar fi somonul, macroul sau tonul, au filete mai groase, ceea ce inseamna ca sunt numai buni sa-i pui pe gratar.
Mai sunt cateva detalii care te pot ajuta atunci cand alegi. De exemplu, ai grija ca pestele pe care-l alegi sa aiba solzii stabili, pielea stralucitoare si branhiile lipite de corp. Asta inseamna ca este proaspat.
Pregateste pestele
Inainte sa pui pestele pe gratar, trebuie sa-l pregatesti. Astfel, va capata gustul dorit. Ar fi bine sa-l scoti de la frigider cu cel putin 30 de minute inainte de a-l gati, si sa-l cureti in totalitate.
Spala pestele si presara-l cu sare si piper, apoi unge-l cu ulei la exterior. Asta ajuta ca un peste la gratar sa nu se lipeasca. Poti sa asezi felii de lamaie la interior si, ca sa-i dai un gust mediteranean, poti presara cimbrisor, oregano, lamaita sau lemon grass.
Un sfat important este sa nu-i cureti pielea, astfel pestele nu se va lipi de gratar.
Curata si incinge gratarul
Un alt pas important intr-un proces de gatire corect este pregatirea gratarului. Cum faci asta? Incalzeste intai gratarul la foc mare, timp de 10-15 minute. Apoi, curata-l cu o perie de sarma pana cand vezi ca au disparut toate resturile depuse de la alte alimente pe care le-ai gatit anterior.
Dupa ce ai curatat bine gratarul, focul trebuie domolit, astfel incat sa ajunga la temperatura corespunzatoare gatirii pestelui, adica intre 230 si 260 de grade Celsius. Daca dispui de un gratar performant, cu trepte de temperatura si termostat, misiunea ta va fi mult mai usoara.
Daca, insa, ai un gratar pe lemne sau carbuni, trebuie sa stii ca nu e tocmai recomandat sa pui pestele pe flacara deschisa. Jarul ar trebui sa se mai aprinda doar la contactul cu grasimea scursa din el. Daca esti inca in cautare de un gratar, intra aici si vezi care optiune este optima pentru tine dintre un gratar electric sau pe gaz.
Aseaza pestele pe gratar si intoarce-l cu grija
Dupa ce ai pregatit si pestele si gratarul, este momentul sa le faci cunostinta. Daca ai fileuri groase, este bine sa le asezi cu tot cu piele pe grill, cu partea mai groasa spre zona fierbinte, iar cea subtire spre zona mai putin fierbinte.
Odata ce pielea s-a prajit, ia o spatula, aseaza-o sub peste si intoarce-l, cu ajutorul acesteia, pe cealalta parte. Timpul total de gatire a unui file de peste va depinde de grosimea acestuia, insa, in general, ar trebui sa-l lasi cel putin 10 minute.
Daca ai ales un peste intreg, procesul este cam acelasi. Odata ce pielea s-a rumenit, intoarce-l pe cealalta parte, ca sa fii sigur ca se gateste uniform. Un sfat important este sa nu intorci pestele de mai multe ori, deoarece risti sa se faramiteze. De asemenea, nu-l lasa mai mult decat e necesar, pentru ca se va usca foarte rapid si isi va pierde din savoare.
In cazul in care ai asezat in interiorul pestelui felii de lamaie sau alte ingrediente, ar fi bine ca rotirea sa se faca cu burta in sus, astfel incat acestea sa nu cada printre gratile gratarului.
Ia pestele de pe gratar dupa ce s-a gatit destul
Dupa ce ai lasat pestele pe gratar indeajuns incat sa fie gatit, dar sa nu devina uscat, e momentul sa-l pregatesti pentru a fi servit. Ca sa-l iei de pe gratar, poti folosi o spatula si, cu miscari lente dintr-o parte in alta, sa desprinzi bucata de carne de piele, astfel incat doar aceasta sa ajunga in farfurie.
Tine minte, totusi, ca ar fi bine ca pestele sa stea intre 3 si 5 minute sa se „odihneasca”. In acest timp sucurile vor inmuia bucatile de peste, facandu-le mai fragede.
Garnitura pentru peste la gratar
Cand vine vorba de asezonarea carnii de peste la gratar, ai foarte multe optiuni la dispozitie. Printre cele mai bune alegeri se numara: cartofii natur, orezul, salatele, legumele sote sau la gratar sau pico de gallo.
Indiferent de garnitura aleasa, atata timp cat pestele a fost condimentat in mod corect, poti fi sigur ca preparatul tau va fi unul delicios.
La fel ca orice tip de carne, cea de peste necesita anumite cunostinte pentru a putea fi gatita corect. De la alegerea pestelui potrivit, pana la modul in care-l intorci pe gratar, toate aceste aspecte pot contribui la un preparat reusit. Daca dispui de un gratar cu trepte de temperatura, gatirea corecta a pestelui va fi mult mai usoara, insa nici pe un gratar pe carbuni sau lemne misiunea ta nu va fi foarte complicata, atat timp cat tii cont de pasii de mai sus!