Marea confruntare a verii: Grătar pe cărbuni vs Grătar pe gaz

control temperatura grătar pe gaz
Total
0
Shares
peste-la-gratar

Se știe că vara este sezonul grătarelor la iarbă verde sau în curtea casei, alături de familie sau de întreaga gașcă de prieteni. Tocmai de aceea, în această perioadă și piața dispozitivelor de gătit în aer liber este împânzită cu oferte și soluții mai diversificate ca oricând. Astfel, pe lângă clasicul grătar pe cărbuni, oferta propune și o serie mai puțin cunoscută de grătare pe gaz, grătare electrice sau chiar și modele pe peleți sau cu vatră de foc pe lemne de tip pit fire. În acest sens, echipa Gratar.RO este aici să arbitreze marea confruntare a verii: Grătar pe cărbuni vs Grătar pe gaz! 

APRINDEREA

În primul rând, comoditatea este adesea unul dintre cele mai importante motive pentru a alege un grătar pe gaz. Nu trebuie să-l umpli cu cărbune. Pornești alimentarea cu gaz, apeși butonul de aprindere, iar după 12 – 15 minute grătarul tău este gata de utilizare. Cu alte cuvinte, grătarul pe gaz îți permite să începi rapid gătitul, fără prea mult efort. 

Cu toate acestea, există și soluții pe cărbuni care se ridică la pretențiile unui grătar pe gaz. De exemplu, la un grătar Big Green Egg cu ceramică de tip kamado, deschizi complet ușile de reglaj ale aerului, adaugi niște startere pe cărbuni, închizi capacul iar după 10-15 minute, ai un grătar pe cărbune gata încălzit. Trebuie menționat că, Big Green Egg, nu este orice fel de grătar pe cărbuni. Acesta se folosește de o tehnică inspirată încă din antichitate, combinată cu tehnologia modernă și proprietățile termice extraordinare ale învelișului ceramic.

CONTROLUL TEMPERATURII

BBQ-urile pe gaz îți permit să controlezi temperatura prin reglarea arzătoarelor de gaz. Temperatura va crește și va scădea relativ repede. Acest lucru va face ușoară gătirea preparatelor la diferite temperaturi. În schimb, la varianta pe cărbune, reglajul durează puțin mai mult, bazându-se în principiu, pe controlarea fluxului de aer. Cu cât ușile de tiraj sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar influențând astfel, creșterea sau scăderea temperaturii. 

GĂTITUL PE CĂRBUNI

Dacă alegi un model pe cărbuni, trebuie să decizi dacă dorești un grătar cărbuni din oțel (clasic) sau un kamado (cuptor ceramic). Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate tehnicile de gătire. Dar nu orice grătar pe cărbune din oțel este potrivit pentru ședințe lungi sau pentru gătitul lent. 

Uneori, trebuie să adăugi cărbune, iar temperatura poate fluctua. Aceasta depinde de calitatea oțelului. Ceramica unui kamado are avantajul proprietăților izolatoare care ajută decisiv la o conservare superioară a căldurii. În acest fel, utilizezi mai puțin cărbune, iar temperatura de afară nu influențează temperatura din grătarul tău – poți continua grătarul, chiar și pe ploaie sau ninsoare.

grătar-pe-carbuni

Așadar, pentru un grătar de succes, îți recomandam alegerea grătarului potrivit pentru tine, dar și alegerea dintr-o gama completă de consumabile și accesorii pentru un grătar perfect, precum: ustensile pentru grătar, clești speciali pentru manevrat preparate pe grill-ul încins, mănuși termorezistente, aprinzătoare de grătar sau cărbuni de calitate premium.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Citeste si