Gătitul lent pe grătarul cu afumătoare este o tendință în creștere printre românii pasionați de gătitul în aer liber, care oferă cărnii pregătite pe grătar, acea aromă și savoare specifică cu lemn de afumat! Folosind această tehnică specială de slow cooking și cu ajutorul chipsurilor speciale din lemn, vei putea imprima în profunzime bucățile preferate de carne sau legume, cu aroma apetisantă de fum.
Așadar, ai la dispoziție o gamă variată de așchii, rumeguș, peleți și bucati din lemn, chipsuri și plăci lemnoase pentru afumat pe grătar pentru diferite gusturi și arome delicioase! Presărați un pumn de așchii aromatizate direct peste cărbunii încinși sau amestecați așchiile de lemn, înmuiate în apă împreună cu cărbunele – umiditatea va crea un efect de fum și va da o aromă specială preparatelor tale. Totul este o chestiune de gust. Puneți carnea pe una dintre plăcile de lemn afumat și apoi așezați-le împreună peste grătarul incins – aceasta este o metodă unică de afumare.
Cum se gătește cu lemn de afumat și chipsuri aromatizate pe grătarul cu cărbuni?
Gătitul cu afumătoare nu este atât de dificil cum pare la prima vedere. Dacă ești familiarizat cu tehnica gătitului la căldură indirectă pe grătarul cu cărbuni, afumarea cu ajutorul consumabilelor aromatizate va fi ușor de învățat și pus în practică de către oricine.
Începeți prin a umple cu chipsuri și așchii din lemn afumat cam la o treime din capacitate, un aprinzător în formă triunghiulară, care se așeaza direct peste grilajul grătarului, apoi aprindeți această grămadă. Când sunt complet aprinși, umpleți cu cărbuni și așezați aprinzătorul pe o parte a grătarului. Dacă doriți, puteti utilizați un coș de cărbune, care ține cărbunii strânși împreună, astfel încât să ardă mai încet. Puneți o tavă mare cu folie de aluminiu de unică folosință, pe cealaltă parte.
Apoi, adăugați cu grijă aproximativ 2 sau 3 căni de apă în tavă. Apa este importantă deoarece ajută la menținerea unei temperaturi scăzute de gătit. De asemenea, adaugă puțină umiditate alimentelor. În caz contrar, carnea s-ar putea usca de la gătitul ce poate dura chiar și câteva ore bune.
Lăsați cărbunii între 30 de minute până la 1 oră pentru ca aceștia să ardă la temperatura corectă și apa să se încălzească. Apoi, așezati așchiile umezite sau bucăți de lemn uscate direct pe cărbuni. Puneți mâncarea deasupra grătarului de gătit peste tava cu apă și puneți capacul peste grătar. Așteptați-vă să adăugați mai mulți cărbuni la fiecare oră pentru a menține căldura constantă.
Chipsuri pentru afumat vs bucăți de lemn pentru afumat?
Oricare se vor descurca la fel de bine. Principala diferență este că chipsurile pentru afumat ard mai repede decât bucățile de lemn pentru afumat. Dacă intenționați să adăugați doar o mână sau două de chipsuri pentru o afumare ușoară timp de aproximativ 20 de minute, atunci rata de ardere nu mai este o problemă. Dar dacă doriți să afumați carne timp de o oră sau mai mult, ar putea fi mai convenabil să folosiți bucăți de lemn pentru afumat. În funcție de dimensiunea lor și de cantitatea de aer care ajunge pe foc, vor arde susținut atât cât este nevoie.
Gatitul lent pe gratarul cu afumatoare devine tot mai popular printre romanii pasionati de gatitul in aer liber, datorita aromei si savorii unice oferite de lemnul de afumat. Tehnica de slow cooking, combinata cu utilizarea chipsurilor si aschiilor din lemn aromatizat, permite imprimarea unor arome profunde si delicioase in carnea si legumele pregatite pe gratar. Prin urmarea unor pasi simpli si a tehnicilor de afumare, oricine poate transforma gatitul la gratar intr-o experienta culinara deosebita, fie ca foloseste chipsuri pentru o afumare rapida sau bucati de lemn pentru un proces de durata.