Saramura de peste la gratar este o adevarata delicatesa ce aduce bucurie in orice masa de sarbatoare sau intalnire cu cei dragi. Cu ingredientele potrivite si putina indemanare in bucatarie, poti transforma un peste proaspat intr-o masa de neuitat. Insa, pentru a obtine rezultate de exceptie, este esential sa urmezi cu atentie fiecare pas al procesului de preparare.
In acest articol, te invatam cum sa pregatesti o saramura de peste la gratar care sa cucereasca toate simturile. De la curatarea si pregatirea pestelui pana la prepararea saramurii si servirea ei intr-un mod spectaculos, vei descoperi toate secretele unei retete traditionale si savuroase.
Ce ingredinte iti trebuie pentru o saramura de peste?
- 1 crap mare (cam de 2,5 – 3 kg) sau alt peste
- 500 de grame de rosii bine coapte
- 4 ardei kapia rosii
- 4 ardei iuti
- 1 capatana de usturoi
- 1 legatura de cimbru proaspat
- 1 frunza de dafin
- 1 legatura de patrunjel proaspat
- cam 50 de ml de ulei de floarea soarelui
- sare
- piper negru boabe
- 1-2 linguri de otet
Cum prepari saramura de peste pe gratar?
Iata mai jos cativa pasi simpli prin care poti prepara o saramura de peste pe cinste.
- Curatarea pestelui – Indiferent de pestele ales, este esential sa il cureti cu grija, sa il spalati temeinic cu apa rece si sa sa il usuci cu atentie folosind prosoape de bucatarie. Pentru reteta de saramura, poti alege intre crap si somn.
- Pregatirea pestelui – Dupa ce ai curatat pestele in mod corespunzator, trebuie sa il tai in bucati si presari sare peste el, apoi lasi bucatile sa stea timp de 10-15 minute. Daca optezi pentru pregatirea saramurii cu peste pe pat de sare, acesta ar trebui sa fie taiat in doua jumatati lungi, apoi in bucati.
- Incinge bine gratarul – In timp ce pestele se odihneste cu sarea, incinge gratarul la foc puternic pentru a preveni lipirea pestelui. Pentru varianta in care pestele este prajit pe pat de sare, deasupra unei flacari puternice, asaza o placa si presara un strat de sare grosiera, lasandu-l sa se incinga bine.
- Gateste pestele impreuna cu legumele – Dupa ce gratarul s-a incins bine, unge pestele cu ulei si plaseaza-l pe gratar. Inconjoara pestele cu ardei kapia, rosii si ardei iuti. Ai grija la rosii, deoarece trebuie sa le indepartezi de pe gratar inainte sa se usuce.
In schimb, ardeii kapia si cei iuti ar trebui sa fie gatiti pana se inmoaie si apoi sa fie scosi peste rosii. Pestele trebuie intors pe partea opusa dupa aproximativ 10-12 minute, deoarece se desprinde usor de gratar cand este suficient de rumenit. Dupa 16-18 minute, scoate pestele de pe gratar si asaza-l intr-un castron cu capac.
- Prepara saramura – Indeparteaza coaja rosiilor si piseaza-le cu o furculita. Apoi, curata si toaca usturoiul si pune-l deoparte. Ardeii iuti si kapia se decojesc si se indeparteaza semintele, apoi se toaca.
- Pune apa la fiert – Pune pe foc o cratita cu apa, aproximativ 650-750 ml, suficient pentru a acoperi pestele in mod corespunzator. Adauga boabele de piper, frunza de dafin si cimbrul. Cand apa incepe sa fiarba, adauga rosiile zdrobite, impreuna cu sucul lor, si ardeii copti si tocati. Fierbe pentru scurt timp si adauga sare in zeama dupa gust. Intrerupe focul, adauga usturoiul zdrobit si otetul, apoi gusta din nou. Aroma trebuie sa fie bogata si plina de arome.
- Serveste saramura – Varsa amestecul de zeama si legume peste pestele prajit. Acopera totul cu un capac si lasa aromele sa se infuzeze timp de aproximativ 15-20 de minute. In acest timp, poti pregati o mamaliga.
Inainte de a servi, aseaza bucatile de peste frumos pe un platou, adaugand si legumele, precum si suficienta zeama pentru a arata apetisant. Presara deasupra un strat de patrunjel verde tocat pentru un aspect placut si apoi prezinta saramura de peste la masa, insotita de o portie generoasa de mamaliga fierbinte. Astfel, vei oferi o masa delicioasa si atragatoare, gata sa fie savurata.