Somonul la gratar este un preparat apreciat de cei care iubesc pestele, fructele de mare și nu numai. Datorita gatirii la gratar, acest fel de peste capata un gust inconfundabil și o notă de afumat, în timp ce textura ușor uleioasă a somonului se potrivește perfect cu această metodă de gătit.
Asadar, daca te intrebi care sunt pasii dar si ingredientele necesare pentru gatirea unui somon delicios la gratar, suntem aici sa te ajutam! Iată câteva sugestii pentru a prepara o masa pe cinste cu somon la grătar într-un mod savuros.
Ingrediente necesare pentru prepararea somonului la gratar
La fel ca orice reteta, si somonul la gratar presupune sa ai in casa toate ingredientele necesare inainte de a te apuca de gatit. Acestea sunt:
- file proaspat de somon
- broccoli sau conopida cruda
- lamai
- ulei de masline
- rosii cherry
- curry
- sos de soia
- sare si piper
- usturoi
Care sunt pasii in gatirea somonului la gratar?
Ca sa nu dai gres cu preparatul la gratar, fie sa obtii un somon la gratar crud sau unul prea gatit, iata cativa pasi pe care-i poti urma.
- Pregateste cu atentie ingredientele pe care urmeaza sa le folosesti. Adica, incepe prin a-ti procura si condimenta cu grija file-urile de somon (deoarece acestea vor fi vedetele retetei tale). Apoi, daca vrei sa le dai un gust si mai surprinzator, prepara o marinada cu ulei de masline, usturoi, suc de lamaie, miere sau sos de soia si lasa file-ul de somon la marinat aproximativ 20-30 de minute.
- Pregateste gratarul si aseaza somonul. Daca te folosesti de un gratar pe carbuni, ai grija sa faci focul cu ceva timp inainte, ca sa aiba timp sa ajunga la temperatura necesara.
- Poti unge gratarul cu ulei pentru a preveni lipirea pestelui.
- Gătește somonul pe grătar la foc mediu pentru a-i păstra textura moale și suculentă.
- Daca folosesti bucati cu piele, gratarul trebuie sa fie suficient de incins pentru a rumeni pielea, ceea ce ii va adauga un gust delicios. Exista sanse mari ca pielea sa se lipeasca la inceput, chiar si cu toate pregatirile gratarului si ale pestelui, dar ar trebui sa se dezplipeasca destul de usor odata ce peste este gatit complet!
Ce garnituri sa asezi langa somon?
Un somon gatit corect la gratar trebuie asezonat cu o garnitura pe masura! Iata ce variante ai la dispozitie:
- legume la gratar – in special broccoli si conopida
- orez
- piure de cartofi sau cartofi fierti
- salata proaspata
Sfaturi suplimentare pentru gatirea somonului la gratar
- Nu intoarce pestele de foarte multe ori deoarece risti sa se descompuna pe gratar.
- Evită să gătești somonul prea mult, pentru a păstra prospețimea și savoarea acestuia.
- Fii creativ și experimentează cu diferite condimente și marinade pentru a descoperi combinația perfectă pentru gustul tău preferat.
Gătitul somonului la grătar este o modalitate excelentă de a profita de nutrienții sănătoși și a obține o masă gustoasă și sănătoasă. Fie că alegi să-l prepari cu o marinadă simplă sau să experimentezi cu arome îndrăznețe sau legume proaspete, somonul la grătar va fi întotdeauna o alegere delicioasă pentru o masă specială in familie. Poftă bună!